вторник, 10 април 2012 г.

Как да спестим вода в банята, кухнята и градината

Водата е изключително ценнен ресурс, който трябва да се използва много внимателно. Бъдещето но готви все по-сериозни проблеми свързани с недостига на вода. След 50 години е много вероятно взимането на вана или душ всеки ден да стане труднопостижим лукс.  Нека отделим пет минути и се замислим как можем да спестим вода, намалим сметките за вода и спомогнем за опазването на околната среда.
Всеки човек харчи около 150 литра вода на ден, като за едно домакинство употребата на вода достига 100 000 литра на година. Една пета от въглеродния отпечатък на едно домакинство се образува при затоплянето на вода за ваната, душа и прането.

Спрете кранчетата
Оставянето на водата да тече, когато си миете зъбите или когато миете плодове и зеленчуци може да изхаби около 9 литра вода на минута. Вместо да оставяте водата и парите ви да изтичат в канала, ето няколко начина да намалите загубите.
запазете студената вода, която изтича преди да потече топлата и я използвайте за поливане на цветята.
дръжте кана със студена вода в хладилника вместо да чакате да потече студена вода от чешмата.
спирайте кранчето, когато си миете зъбите или бръснете.
мийте плодовете и зеленчуците в купа с вода вместо под течаща вода.
Друг начин да намалите разхода на вода е да монтирате регулиращи или разпръскващи накрайници на батериите в банята и кухнята. Аериращ смесител (смесва водата с въздух, като създава илюзия за силна струя) може да намали консумацията на вода в банята до 50%. Регулаторът за батерия регулира колко вода да изтече от крана. Някои батерии могат да използват над 10 литра вода в минута.
Използвайте по-малко вода за тоалетната
Пускането на водата в тоалетната съставлява около една трета от употребата на вода в домакинството. Има много лесни начини да се намали този разход.
когато купувате нова тоалетна, изберете такава с икономия на вода, с бутон за редуцирана струя.
изхвърляйте санитарните отпадъци в кошчето, а не в тоалетната.
Взимайте си по-кратък душ
Един бърз душ може да коства много по-малко вода от една вана. Не всички душове обаче са ефикасни за спестяването на вода. Хидромасажните душове с високо налягане могат да изразходват повече вода от една вана само за 5 минути.
За да намалите разхода на вода може да съкратите времето, за което си вземате душ. Ако едно четиричленно семейство намали продължителността на къпане с една минута, ще се спести    12,000 литра вода на година.
Използвайте уреди пестящи вода
Всички нови модели миялни имат европейски етикет за енергия, който показва колко енергия и вода използва уреда. „A“ означава, че уредът спестява най-много, а „G“ най-малко, така че избирайте внимателно.
търсете пералня, която използва по-малко от 50 литра на пране
изберете миялна, която използва до 15 литра за едно измиване
опитайте се да използвате уредите, когато са пълни – ½ циклите използват много повече от половината енергия и вода на пълната машина. 
Поправете капещите кранове и течовете.
Един капещ кран може да изхаби до 15 литра вода на ден.  Течовете освен да хабят енергия и вода, предизвикват много сериозни проблеми в сградата, увеличават влагата и създават предпоставки за образуването на мухъл.
Използвайте дъждовна вода
можете да свържете улуците с напоителната система в градината ви
събирйате дъждовна вода във варели за поливане
поливайте рано сутрин или късно вечер, за да не се изпарява бързо водата
нагласете пръскачките правилно, за да поливат само моравата, а не алеята или къщата.
'запазете' влагата в почвата като покриете пространството около цветята с органични материали, например дървесни частици или начупена кора на дърво, това имитира естествената покривка от листа в гората например, като задържа влагата в земята по-дълго, а и е красиво решение за дизайна на градината ви.
Нагласете косачката на по-висока височина, по-дългата трева запазва влагата по-дълго.
www.visota.com

5 коментара:

Анонимен каза...

Дано повече хора се замислят над тези на глед "дребни" неща, за да имат децата ни вода и нормален живот след петдесетина години...

Анонимен каза...

да, не е зле да се замислим, като се сетя как някои поливат доматите с питейна вода и настръхвам

Unknown каза...

на едно изложение видях умивалник за баня, която е свързана с казанчето на тоалетната и пести много питейна вода.

спално обзавеждане цени каза...

като пестим вода мислим не само за природата, но и за нашите сметки, така че си заслужава да се постараем повечко. Аз отдавна се научих да спирам водата докато си мия зъбите и да използвам "непотребна" вода за поливане на цветята. Но пък за мен е важно да мия добре плодовете и зеленчуците, които ще консумирам под течаща вода, за да се измият наистина добре. Това е нещо, от което не мога да се откажа...

качествени смесители каза...

Благодаря ви за полезната статия.Още от малки в децата си трябва да възпитаваме това да пестят водата,която използват. Можем много лесно да спестим повече от половината от водата, която черпим от чешмата, като монтираме спрей-кранове, които съдържат малки дупчици, които разпръскват водата под формата на спрей като мъгла, но въпреки това позволяват нормално измиване на ръцете. Инсталацията им се препоръчва за нови сгради пък и щом можем с тях да помогнем на природата не виждам защо не го направя ти задължително ползване.

Публикуване на коментар

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | WordPress Themes Review